Κάντε Κράτηση

Ο Ανισσαράς και οι παραλίες της περιοχής

Ο Ανισσαράς βρίσκεται 24χλμ ανατολικά του Ηρακλείου, και 1χλμ δυτικά της Χερσονήσου. Η περιοχή του Ανισσαρά είναι μέρος της εξαιρετικά όμορφης Κρητικής ακτογραμμής που εκτείνεται από το Κοκκίνη Χάνι στα Μάλια.

Ο Ανισσαράς δεν είναι ούτε χωριό ούτε και πόλη. Είναι μια μεγάλη, λοφώδης περιοχή που εκτείνεται ακριβώς έξω από τη Χερσόνησο, που είναι ακριβώς δίπλα. Παρά το ότι είναι πάρα πολύ κοντά όμως, οι δυο περιοχές διαφέρουν σαν τη μέρα με τη νύχτα. Πολλοί αναφέρονται στον Ανισσαρά σαν το πλούσιο αλλά και ευγενές προάστιο της Χερσονήσου.

Δεν υπάρχουν μπαρ, ούτε νυχτερινή ζωή έξω από τα ξενοδοχεία του Ανισσαρά, τα οποία είναι υψηλής ποιότητας και επιπέδου, αυτόνομα και αυτάρκη. Υπάρχουν ωστόσο και μερικά μικρά ξενοδοχεία και στούντιο προς ενοικίαση στην περιοχή για εκείνους που ψάχνουν για μια πιο οικονομική λύση. Με λίγα λόγια ο Ανισσαράς είναι ένα μέρος για ήσυχες διακοπές, αλλά πολύ κοντά στα θορυβώδη κέντρα της Χερσονήσου.

Ο Ανισαράς λένε κάποιοι ότι έλαβε την ονομασία του από το γλυκάνισο ή άνυσον. Ωστόσο στην περιοχή δεν υπήρχε ποτέ γλυκάνισο αλλά το όνομα προέρχεται από παραφθορά του Αγκισαράς, που σημαίνει περιοχή με πολλούς αγκίσαρους. Ο αγκίσαρος ή αλλιώς αλαδανιά (Cistus creticus) αφθονεί στην περιοχή.

Πώς να πάτε στον Ανισσαρά

Από το Ηράκλειο στον Ανισσαρά με λεοφωρείο: Για να πάτε από το Ηράκλειο στον Ανισσαρά, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο για Χερσόνησο. Δρομολόγια υπάρχουν πολλά αλλά το λεωφορείο θα σας αφήσει στην διασταύρωση πάνω στην παλιά Εθνική οδό και για να φτάσετε στο ξενοδοχείο σας θα πρέπει να περπατήσετε περίπου 1 χιλιόμετρο.

Από το Ηράκλειο στον Ανισσαρά με αμάξι: Αν όμως έχετε δικό σας ή ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, τότε θα βγείτε στη νέα Εθνική οδό με κατεύθυνση προς Χερσόνησο. Πάρτε την έξοδο προς Καστέλι, στρίψτε αριστερά και στο τέλος του δρόμου θα διασχίσετε την παλιά Εθνική οδό και θα μπείτε στον δρόμο ακριβώς απέναντι. Συνεχίστε για 1 χιλιόμετρο περίπου και θα βρεθείτε στην παραλία του Ανισσαρά με τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Αν ψάχνετε για κάποιο συγκεκριμένο ξενοδοχείο στον Ανισσαρα, οδηγάτε αργά και με προσοχή μήπως εντοπίσετε κάποια πινακίδα που θα σας βοηθήσει. Αν δεν τα καταφέρετε, ρωτήστε σε κάποιο κατάστημα να σας δώσουν οδηγίες.

Οι παραλίες του Ανισσαρά

Αν και το μεγαλύτερο κομμάτι της ακτής του Ανισσαρά είναι βραχώδες, υπάρχουν μερικές εξαιρετικές αμμουδιές, ειδικά μπροστά από τα μεγάλα ξενοδοχεία.

Θα πρέπει βέβαια να θυμάστε ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικές παραλίες στην Κρήτη, ακόμα και αυτές που βρίσκονται μπροστά από ξενοδοχεία και θέρετρα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Εκμεταλλευτείτε την ανθρώπινη επινοητικότητα που επέτρεψε να δημιουργηθούν αμμώδεις οάσεις ανάμεσα στα βράχια, και πιστέψτε μας θα τις λατρέψετε. Αυτές οι παραλίες προσφέρουν την ευκαιρία για μπάνια με ασφάλεια, ξαπλώστρες και ομπρέλες ενώ μερικές έχουν και σνακ μπαρ και παραλιακά καφέ που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ενώ βρίσκεστε στην ξαπλώστρα σας. Μερικές από τις παραλίες προσφέρουν και εγκαταστάσεις και διευκολύνσεις για θαλάσσια σπορ και άλλες υδάτινες δραστηριότητες όπως καταδύσεις και παρατήρηση του βυθού με τη μάσκα.

Ανατολικά από τον Ανισσαρά, στην περιοχή Σαραντάρη, αρχίζουν οι παραλίες της Χερσονήσου. Κατά μήκος του παραλιακού δρόμου που συνδέει τον Ανισσαρά με τη Χερσόνησο θα συναντήσετε πολλές μικρές παραλίες, γνωστές σαν Λιμανάκια.